Свіжообсмажена кава в зернах
-
Спочатку новинки
-
За популярністю
-
За зростанням ціни
-
За зменшенням ціни
З 2013 року в Україні відбувається справжній кавовий бум. Кава європейських брендів відходить на другий план: українські компанії з обсмажування зерен не відстають за технологічністю та смаковими параметрами.
Свіжообсмажена кава в зернах - як вибрати найсмачнішу
Коли стикаєшся з різноманіттям сортів кави, на перших порах легко заплутатися та вибрати не «свій» варіант. Тому всім, хто вагається з вибором кави, рекомендуємо міркувати в такій послідовності:
Арабіка, робуста або суміш. Сорти робусти - міцні, тільні, різкуваті, з прямим смаком і яскравою гіркуватістю. У чистому вигляді її п'ють рідко. Арабіка м'якша та багатогранніша за смаком. Суміш цих сортів добре підходить для еспресо: володіє підбадьорливими властивостями та м'яким ароматом.
Міцність. Відображає кількість кофеїну в каві після заварювання. Для тих, кому міцна кава протипоказана, у магазині представлений лот Декаф, де кофеїн практично відсутній.
Кислинка, гірчинка або збалансований смак. Рівень гіркуватості залежить від ступеню обсмажування кавових зерен: чим обсмажування темніше, тим яскравіше гірчинка. Проявляється вона в тонах чорного шоколаду, спецій, какао та легких димних нотах. Рівень кислинки відповідає кількості ягідних і цитрусових тонів. У збалансованих лотах відчуваються відразу дві домінанти.
Насиченість. Відображає ступінь вираженості смакових властивостей кави. Чим насиченість вище, тим більше відтінків можна відчути.
Смакові якості лота. Коли визначитеся з попередніми параметрами, відповідних лотів може виявитися декілька. Остаточний вибір можна зробити на основі описів дескрипторів.
Спосіб помелу. Коли вибір зроблений, залишилося останнє - замовити правильний помел. Гарну каву легко зіпсувати, якщо, наприклад, помел під чашку засипати в гейзерну кавоварку. Тому, роблячи замовлення, вкажіть ваш спосіб приготування або виберіть варіант «Порадьте», щоб консультант допоміг вам визначитися.
Чому свіжообсмажена кава в зернах - кращий варіант
Дата обсмаження безпосередньо впливає на якість кави: з часом ароматичні компоненти випаровуються, а смак зерен притупляється. Пік смаку доводиться на 1-3 тиждень після обсмажування. Через 21 день зерна починають втрачати насиченість, а вже через 2 місяці позбавляються більше 60% смакових і ароматичних відтінків.
Від чого залежить ціна
У формуванні вартості кави багато нюансів, але можна виділити три основні чинники:
Походження. У країнах з різним рівнем економіки оплата праці плантаторів сильно відрізняється. Наприклад в Ефіопії фермери отримують за 1 кг кавових ягід в рази менше плантаторів з Коста-Ріки.
Виробництво. Збирати каву в гірській місцевості вручну дорожче, ніж автоматизованою технікою на рівнинах. Митий спосіб обробки кавових ягід дорожче сухого. Ще на собівартість впливає спосіб транспортування кави в країну призначення і клас обладнання, на якому її будуть обсмажувати.
Якість зерен. Кожному лоту привласнюється оцінка за 100 бальною шкалою SCA. Бали нараховують за:
- аромат меленої і завареного кави;
- смак (букет, післясмак, кислотність);
- тіло;
- баланс;
- відсутність дефектів.
Сорти, які набрали від 80 балів, можуть потрапити в розряд Specialty Coffee.
Купити свіжообсмажену каву в зернах у Києві, Харкові, Україні
Ми відстежуємо врожаї з кавових плантацій в різних куточках світу, замовляємо, а потім обсмажуємо зерна в ростері. Зернову кави доставляємо до Києва, Харкова та інших міст України.
Замовити каву для кавомашини та інших видів заварювання можна через кошик інтернет-магазину або за телефонами зі сторінки «Контакти».