Чорний чай
-
Спочатку новинки
-
За популярністю
-
За зростанням ціни
-
За зменшенням ціни
Чорний чай знаходиться на другому місці після води серед найпопулярніших в Україні напоїв. Культура чорного чаю настільки широка, що одній людині складно перепробувати всі можливі сорти протягом життя. Але в цій статті ми дамо універсальні рекомендації, які допоможуть почати досліджувати чайний Всесвіт.
Чорний чай – як вибрати найсмачніший
Як у випадку з іншими видами чаю, насамперед дивляться на вигляд чаїнок. Для хорошого лота характерні такі ознаки:
- практично чорний колір сухого листя, так як бурі, коричневі та сірі відтінки говорять про купаж середньої якості;
- однорідність, яка говорить про те, що чай зібрано з однієї плантації в один і той же рік;
- відсутність сторонніх включень: гілочок, деревини, паперу;
- хороша скрученість чаїнок: чим сильніш вони скручені, тим сумлінніше проходила ферментація і тим краще сам чай.
Щоб вам було зручно оцінити вид чаїнок, ми зробили на упаковках широкі прозорі вставки, через які добре проглядається вміст пакування.
Наступний крок 2 перевірити свіжість. Чай, що наближається до кінця терміну зберігання, вже втратив частину смако-ароматичних властивостей. Тому чим свіжіше, тим краще.
Розкриваючи упаковку, вдихніть аромат: хорошому чорному чаю властиві тони квітів, солодощів та смоли. Якщо в ароматі помітні сторонні відтінки, припустимо ноти гару, металу або навіть риби, то це ознаки помилок у виробництві, неправильного фасування та зберігання.
Різновиди натурального чорного чаю
Чорний чай виробляють з тієї ж рослини, що і зелений. Відмінність у способі обробки –чорні лоти проходять ферментацію, через яку чаїнки набувають темний колір та змінюються у смаку.
Китайці звичний для нас чорний чай у себе на батьківщині називають червоним. До цієї групи належать сорти Кимун, Юньнань і т.д. Але також існує окрема група китайського чорного чаю зі складною класифікацією, що менше поширений у нашій місцевості. До цієї категорії відносяться Шу Пуер, Лю Бао, Фу Чжань.
З індійськими лотами все простіше – їх класифікація схожа на нашу, тобто міжнародну і загальновизнану. Ассам – один з найпопулярніших індійський сортів. Для нього характерний терпкий пряний смак з медовими нотами.
За наявністю добавок чаї можна розділити на чисті та ароматизовані. Чисті чаї цінують за тонкий вишуканий смак. У «чаї зі смаком» додають харчовий ароматизатор, пелюстки квітів, шматочки фруктів. До відомих ароматизованих лотів належить Ерл Грей – класичний чорний чай з додаванням масла плодів бергамоту. У лінії DATIS цю групу представляє купаж «Бризки Шампанського», фірмова картка якого – додавання шматочків суниці та пелюсток волошки.
Купити натуральний чорний чай в Києві, Харкові, Україні
В інтернет-магазині DATIS представлені байхові лоти з високосортного і середньосортного чайного листя. Товари доставляємо до Києва, Харкова та інших міст України. Жителі Харкова та Чугуєва можуть забрати інтернет-замовлення з кав'ярень торгової мережі DATIS.